Cadaqués Virtual 360º

Cami de Cala Nans

Es Poal

Port Lligat (Casa Dalí)
Carres d'Es Call i Dr. Callís
Nit davant d'es Casino
Sa casa Blaua

Es Far de Cap de Creus

Us no comercial .
Agraïments a   (c) Jaume Llorens i Bach
Av.Països Catalans 1-3, 3E (Edifici Flora)
17820 - Banyoles (Girona)
Tels.: 972 981 141 / 657 038 339
a/e: info@jllorens.net


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

“Gira vent, gira vela”

S'edita el llibre ‘Ditxos a Cadaqués', una selecció de frases fetes sobre el temps i la pesca recopilades per Montserrat Contos i il·lustrades per Ramon Moscardó


Quan Montserrat Contos, amb família d'origen grec i nascuda a Cadaqués el 1932, va començar a recopilar dites –ditxos– adaptades al parlar de la vila, potser no s'imaginava que arribaria a aplegar-ne vora 4.000 al llarg de la seva vida. Dels milers de frases fetes escrites per Contos en llibretetes, el seu fill, Pere Vehi, n'ha ordenat les relacionades amb els trets definidors de Cadaqués –el mar, la pesca i el temps– i el resultat ha estat un bell llibre, Ditxos a Cadaqués. En ell, les dites s'ambienten amb les fotografies d'època de Ricard Martí Aguiló, que fan un recorregut pel poble, i les il·lustracions de l'artista Ramon Moscardó. L'obra editada per l'editorial Bar Boia amb la col·laboració de l'Ajuntament de Cadaqués, conté referències de Salvador Dalí i Josep Pla sobre la vida a la vila, a més d'escrits d'altres autors que expliquen les locucions i frases fetes recopilades per Montserrat Contos amb “santa paciència”.
Per l'autora, “molts dels ditxos mos transporten a un Cadaqués ja llunyà que està desapareixent de sa nostra memòria col·lectiva”. Precisament per pal·liar una mica la propensió a l'oblit de les arrels, el miler d'exemplars editats ajuden a complementar la transmissió oral de la saviesa de les dites populars generació rere generació. Algunes defineixen Cadaqués i les seves cales: “A Cadaqués, oli i peix”, “A Guillola es peix hi vola”, “A sa Sabolla es peix hi bolla” o “A Portlligat hi passa de llarg”; d'altres parlen del dur ofici del pescador, com: “Pescador de canya, més perd que guanya”, “Si vos a Déu pregar, fica't en mar” o la més que realista “Pescador de canya i moliner de vent no necessita notari per fer testament”. Amb tot, les més nombroses són les referències al temps. Un exemple és “Pluja abans que vent, no ho dubtis gens” i “Vent de llebeig, aiga no en veig”. Presentada el 27 de desembre, l'obra es pot adquirir a les llibreries de la vila (10 euros).
Font Diari Avui.